God energi på foreningens anden generalforsamling

Kurt Henriksen • Mar 11, 2019

Share

Der er gået mindre end to år siden starten, men sikke en udvikling!
Datacenter Industrien afholdt 5. marts sin anden generalforsamling hos Schneider Electric i Kolding, og foreningen er nået rigtig langt siden stiftelsen 30. marts 2017.

“Det har været en fantastisk udvikling indtil nu – og vi ser masser af tegn på, at udviklingen vil fortsætte de kommende år,” sagde formand Thomas Volder bl.a. i sin beretning, hvor han også viste et oversigtskort over de mange projekter for både datacentre og dataforbindelser.

“Udover flere store datacentre har vi også endnu bedre, internationale forbindelser på vej. Der er mange forskellige grunde til, at Danmark er godt på vej til at blive et nordisk datahub, og jeg håber, vi vil se meget mere komme i de næste år.”

Thomas Volder kunne samtidig glæde sig over, at Datacenter Industrien nu tæller 77 medlemmer i skrivende stund. Desuden er sekretariatet blevet styrket med bl.a. ansættelsen af Merima Dzanic, som har tilført stor erfaring med og et stærkt netværk i den internationale datacentersektor.

Merima præsenterede bl.a. de nye features på hjemmesiden, som er under løbende udvikling, og opfordrede samtidig medlemmerne til at bruge den aktivt – bl.a. til at hente og dele information.

“I vores members area er der adgang til hente bl.a. præsentation og white papers. Hvis I har andet materiale, I gerne vil dele med de andre medlemmer, er I meget velkomne til at sende det os, og lad os endelig vide, hvis I har andre ønsker til medlemssiderne,” lød opfodringen fra Merima Dzanic.

Hun har også været primus motor bag foreningens første webinar, som blev en stor succes med mange deltagere. Der er flere på vej – det næste bliver 4. april – og foreningen fortsætter med at udvikle sig ud fra medlemmernes ønsker og behov.

“Vi kan også hjælpe med at sætte møder op og bringe folk sammen. I forhold til til eksport har vi jo en begrænset geografi i Danmark, så på et eller andet stadie vil vi have udfyldt potentialet herhjemme. Og så er vores ambition, at I som medlemmer har opbygget jeres egne kompetencer, erfaring og track record, så I kan være med til at bygge de næste datacentre ude i verden,” fastlog Thomas Volder.

“Vi kan se, at det danske indhold i datacentrene vokser, så her er et eksporteventyr, der skal opdyrkes.”

Næste større begivenhed bliver Datacenter Industriens store konference ‘Data Centers Denmark’, der afholdes 15. maj i UN City, København.
Se mere om årets store begivenhed på konferencens egen hjemmeside.

Lars Mejsner fra Grundfos er nyt medlem af bestyrelsen for Datacenter Industrien

 

 

Den formelle del af Datacenter Industriens generalforsamling blev hurtig og effektiv med orientering om driften, uændrede medlemsgebyrer og kun en enkelt ændring i bestyrelsen,
hvor Business Development Manager Lars Mejsner fra Grundfos erstatter Christian Jølck.

 

 

 

 

Generalforsamlingen blev fulgt af et medlemsmøde med fokus på grøn energi og lagring af energi. Country Sales Director – og næstformand i Datacenter Industrien – Tina Schou fra Schneider kunne som dagens vært byde velkommen og slå tonen an med et eksempel på udviklingen fra hendes egen verden.

“Vi sidder nu i Schneider Technology Center, hvor 200 medarbejdere her i Kolding arbejder med udvikling for datacentre globalt. Oprindelig overtog Schneider den lokale produktionsvirksomhed Silkon lige her – og nu er det udviklingscenter,” fortalte Tina Schou.

“På et overordnet plan kan vi kigge på klodens ressourcer for de næste 40 år, hvor det samlede energiforbrug ventes at stige med op til 50 pct. Samtidig er det målet at halvere emissionerne, så det betyder jo, at vi skal være tre gange mere effektive.”

På den ambitiøse note kunne hun give ordet videre til sin kollega, Schneider Electric IT Denmarks adm. direktør Morten Støvring.

I dagens første oplæg tog han udgangspunkt i energilagring for UPS batterisystemer (uninterruptible power supply) og de strukturelle ændringer i energisystemet, f.eks. på Californiens såkaldte ‘duck curve’ over strømforbruget. Med lidt god vilje og fantasi ligner kurven mere og mere en and med sit store dyk i forbruget midt på dagen og et stigende peak ved aftentide, der former ‘andens hoved’.

“Nogle trends har en overraskende effekt, og midt på dagen er der nu perioder, hvor der slet ikke aftages strøm i Californien på grund af stigende solcelleproduktion. Californien er jo plastret til med solceller efterhånden,” påpegede Morten Støvring.

“Normalt ville el jo være dyr midt på dagen, men i måske 2020 vil der være overproduktion midt på dagen.”

Udviklingen åbner nye muligheder for at lagre strøm midt på dagen og overføre den til spidsbelastningen – og måske endda tjene penge på det.

“Hvis man er storforbruger – som f.eks. et datacenter – har man jo også noget power at flytte med, så måske kan man i fremtiden nøjes med mindre kapacitet til spidsbelastningen og få resten fra et batterisystem,” fortalte Morten Støvring.

“For datacentre er det jo kritisk med oppetiden, og der kan ikke accepteres fejl. Men de moderne systemer med lithium-ion batterier kan kobles med monitorsystemer, så det ikke bare er et ‘dumt’ batteri, men et smart batteri, der overvåger og beskytter sig selv. Og der vil komme software værktøjer, som muliggør ‘peak power shaping’. Det kræver dog, at man skal have systemet bag, og det skal også være teknisk muligt at føre strøm tilbage til nettet,” understregede Morten Støvring.

 

Sales engineer Jean Baptiste Barbenchon fulgte op med et indlæg fra det franske selskab PowiDian, der arbejder med brændselsceller og er et spinoff af Airbus Defence & Space.

Gennem fem års levetid er PowiDian nået langt med løsninger, der kombinerer lagring af strøm med brændselsceller og/eller f.eks. solceller og vindmøller.

“Brændselsceller er nu blevet en moden teknologi, og  den nærmeste fremtid vil vi få CO2-fri og konkurrencedygtig brint til at drive dem. Samtidig forudser vi et forbud mod fossildrevne backup generatorer i byområder, og brændselsceller er skalérbare, har minimal vedligeholdelse og øjeblikkelig start. Så de egner sig godt til backup – også for datacentre,” fremhævede Jean Baptiste Barbenchon, der fra salen blev spurgt, hvornår han ser teknologien blive mainstream i datacenterindustrien.

“Måske om 10-20 år – omkostningerne er faldt på selve brændselscellerne, så det afhænger nu af prisen på brint. Norden er den del af Europa, der har vist størst interesse for teknologien, og vi arbejder allerede på projekter i Norge, mens Sverige også har vist interesse.”

 

Dagens sidste oplæg kom fra netop Sverige, hvor Peter Hellberg, er arbejder med forretningsudvikling og salg hos Vattenfall, fortalte om selskabets tilgang til bl.a. den overordnede ‘grid challenge’.

“Vi ser stigende datamængder med 5G-nettet lige om hjørnet, flere elbiler, der skal oplades, Internet of Things og generel elektrificiering, som altsammen udfordrer elnettets kapacitet. Vi står foran markante udfordringer for at levere den strøm, der skal til,” fastslog Peter Hellberg.

“Vi har tilstrækkelig produktion i dag, men vi har ikke udvidet nettet i den grad, der bliver brug for i fremtiden. Alle i branchen arbejder hårdt på at udvide nettet, men det tager lang tid at fremtidssikre – også så nye brugere kan kobles på,” lyder udfordringen, som angribes fra flere vinkler hos Vattenfall.

Dels med såkaldt ‘peak shaving’ ved hjælp af bl.a. batterisystemer, dels med optimering af nettet samt lokalt supplement med f.eks. solcelleproduktion, dels med lukkede løsninger, hvor f.eks. en kunde fik en løsning til opladning af elbiler med solceller og batteripakke, der slet ikke koblet på nettet.

“Vattenfall driver allerede en række energilagre rundt om i Europa, og vi ser lagring som en vej til mere fleksibilitet på vejen mod fossilfri energi,” fortalte Peter Hellberg.
“Lagring kan også afløse konventionelle dieselgeneratorer – bl.a. på datacentre, hvor vi også kan f.eks. finansiere og tage ansvaret for hele højspændingsdelen.”

 

Netværksmødet sluttede med en fælles debat, hvor alle tre indlægsholdere besvarede spørgsmål fra salen og kom med deres bud på udviklingen indenfor bl.a. batteriteknologi, brint og lagring som en del af løsningen. Det blev også nævnt, at en gigant som Microsoft allerede har etableret et datacenter i Seattle, der udelukkende drives af brændselsceller.

By Merima Dzanic 28 Mar, 2019
By Datacenter Industrien 12 Mar, 2019
Danmarks stærke position som ‘hot spot’ for datacentre viser sig nu også i Varde Kommune, som har købt en ti hektar grund til brug for et datacenter øst for Varde by. – Vi sørger for at købe et stykke jord, så vi kan planlægge det, så alle kan komme videre, siger borgmester Erik Buhl (V) […]
By Datacenter Industrien 06 Mar, 2019
Facebook har besluttet at stoppe projektet for et datacenter ved Esbjerg, meddelte man i går til Esbjerg Kommune. “På trods af de mange åbenlyse fordele, heriblandt den fordelagtige adgang til højhastighedsfiber og vedvarende energi samt stærk støtte fra Esbjerg Kommune, har vi alligevel måttet konkludere, at grunden – samlet set – ikke er den rette […]
By Merima Dzanic 04 Mar, 2019
Danish Data Center Industry, in collaboration with the UNEP-DTU Partnership, will be hosting an event for regional and international data center stakeholders. Data Centers Denmark will be taking place on 15 May 2019 at the UN City in Copenhagen, with a key focus on IT infrastructure energy challenges. As the data center industry experiences rapid […]

Back to news

Contact us

Merima Dzanic

Head of Strategy & Operations

Kurt Henriksen

Advisor, Communications and Public Relations

Christine Kjær Jacobsen

Marketing & Communication Manager

Share by: