Årsmøde i DDI: En kaotisk og skør verden med helt nye muligheder

Kurt Henriksen • February 3, 2025

Share

"Jeg vil da have AI til at ordne vasketøj og opvask, så jeg selv kan skrive og lave kunst. Og jeg vil netop ikke have AI til at skrive og lave kunst, så jeg må nøjes med vasketøj og opvask."


Sådan lyder et meget rammende citat fra forfatteren Joanna Maciejewska.


"Men det er jo lige præcis dét, der sker lige nu," påpegede journalist, forfatter og debattør Anders Kjærulff i et tankevækkende oplæg på Datacenter Industriens medlemsmøde 30. januar i København i forbindelse med generalforsamlingen.


Anders Kjærulff kan blandt mange andre titler også skrive teknokritiker, IT-provokatør og medstifter af tænketanken "Analogiseringsstyrelsen" på sit visitkort. Han siger selv, at han ikke er nogen maskinstormer og sammenligner sig med en litteraturkritiker – én som elsker litteratur, men forholder sig kritisk til den. Så han opfordrer til, at vi for alvor tænker og taler meget mere om, hvordan digitalisering og AI egentlig påvirker vores samfund og samliv som mennesker.


Hans oplæg startede med en tour de force gennem den mangfoldighed af muligheder og misfostre, den digitale udvikling har medfødt. Der er sket meget, siden menneskeheden i 1969 satte fod på Månen med assistance fra en computerkraft på bare 4 Kb RAM og senere via Eliza-effekt med antropomorfisering af maskiner over drømme om transhumanisme og singularitet nu skal forholde sig til en nutid og fremtid med bl.a. neurolink og kunstig intelligens.

"Gennem tiden har mange stillet spørgsmålet, om mennesket i det hele taget er dygtig nok til at befolke fremtiden? Bliver vi reddet som menneskehed eller bare udryddet, fordi maskinerne synes, at vi er i vejen," opridsede Anders Kjærulff, som dog er mest optaget af fremtidens muligheder.

"Jeres industri vil få store gevinster af alt det her – selvkørende biler vil f.eks. blive godt for datacenterbranchen. Personligt tror jeg dog ikke, de bliver et hit, før vi fjernet alle manuelt kørte biler i samme hug, for ellers vil de køre og lave nogle manøvrer, som de selvkørende biler slet ikke kan forholde sig til," lød hans vurdering.


IT-debattøren opfordrede generelt til, at industrien forholder sig selvkritisk og proaktivt til ikke mindst det store energiforbrug i datacentre.


"Google og Microsoft bruger globalt omkring 24 TWh – hver – og det er mere end mange nationer. Det bliver endnu mere fremover, og det vil udløse protester. Vi ser det allerede i Irland, hvor datacentre nu står for mere end 20 pct. af strømforbruget, og almindelige forbrugere oplever 'brown outs' med periodiske strømafbrydelser," påpegede Anders Kjærulff.


Samtidig slog han kraftigt til lyd for mere solide backupsystemer på de mest basale funktioner i samfundet – helst med lokale og gerne analoge nødsystemer.


"I den amerikanske flåde har man f.eks. lyddrevne telefoner, som slet ikke skal bruge strøm, og de er nu så gode, at de også kan bruges på flere kilometers afstand. Vi skal generelt tænke i backup, som ikke for kompliceret – det skal være enkelt," lød det engageret og indtrængende.

Teknokritikeren ser i det hele taget skeptisk på, hvor sårbart vi har opbygget det digitale samfund.


"En del af problemet er jo også, at meget af supporten er outsourcet – måske til Indien – og af mange forskellige grunde kan man pludselig stå i en situation, hvor man ikke har adgang til den. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi her i Danmark bevarer nogle kompetencer til support. Har I lokal support?," lød det retoriske spørgsmål fra Anders Kjærulff.


Han anbefalede også, at man interesserede sig for svære, men aktuelt meget påtrængende emner som f.eks. datasikkerhed.


"Vi har jo faktisk et erklæret mål om digital suverænitet i Europa – jeg tror, det er på tide, at folk begynder at snakke om det her for alvor – især nu, hvor Trump har opsagt den fælles dataaftale mellem EU og USA," advarede Anders Kjærulff, der også har blik for de etiske problemstillinger i datacenterindustrien.


"Hvis I vil undgå udskamning, så sørg for at være totalt åbne om jeres forbrug af energi og vand.  Vi skal have tallene på bordet, for ellers begynder folk at protestere! Og har I nogle politikker eller etiske retningslinjer på plads, hvis f.eks. staten pludselig kommer og vil bruge jeres data," lød et af de mange og svære spørgsmål, tilhørerne fik at tænke over.


Som nævnt er Anders Kjærulff dog primært fokuseret på mulighederne, og han ser – trods alt – optimistisk på fremtiden.


"Jeg tror, at det hele nok skal gå – men ikke, hvis vi bare bliver ved med at flyde med strømmen.  Vi skal begynde at stille krav og bygge bedre infrastruktur med bedre sikkerhed i Danmark. Og noget af den infrastruktur skal være analog – vi skal have mulighed for at hive i et stort rødt håndtag og gå tilbage til dét, vi tidligere havde i analog form," lød hans anbefaling."Jeg tror på, at meget af det her er under forandring nu – og jeg tror også på, at det vil være en god forretning for jer."


Inden Anders Kjærulffs indlæg havde Datacenter Industrien selv givet bolden op med en 'fireside chat', hvor direktør Henrik Hansen også pegede på de aktuelle og meget voldsomme forandringer i sin indledning.


"Det er en skør, skør verden lige nu, og hver eneste dag sker der noget, der påvirker vores industri. Der er også sket meget for os som forening – nu bliver vi inviteret med til alt, for det er for alvor gået op for folk, hvor vigtig vores industri er," fortalte Henrik Hansen.

"Derfor skal vi også tænke meget over, hvordan vi bedst interagerer med vores omverden. Vi er blevet en meget vigtig del af næsten alt, hvad der foregår i det moderne samfund."



Back to news

Contact us

Merima Dzanic

Head of Strategy & Operations

Kurt Henriksen

Advisor, Communications and Public Relations

Christine Kjær Jacobsen

Marketing & Communication Manager

Share by: