Workshop om uddannelse gav gode input og debatter

Kurt Henriksen • Jun 06, 2018

Share

IT Universitet på Amager var de passende rammer for Datacenter Industriens workshop 30. maj om udvikling af uddannelser til Danmarks nye vækstindustri.

29 deltagere fra en lang række uddannelsesinstitutioner og brancheaktører svedte bravt i hedebølgen med brainstorming, ping pong og udveksling af holdninger til fremtidens uddannelser på området.

“Datacenter Industrien er blandt andet sat i verden for at afhjælpe og forebygge mangel på arbejdskraft til den nye industri. Branchen er af natur meget international med en stor andel af udenlandsk arbejdskraft, men der er også behov for at opbygge kompetencer herhjemme og på sigt substituere med danske medarbejdere,” sagde direktør Henrik Hansen fra Datacenter Industrien i sin velkomst.

“Vi skal hele tiden skærpe os i Danmark for at være konkurrencedygtige – ikke mindst på kompetencer. Det gælder på alle niveauer, helt fra valg af ungdomsuddannelse til længerevarende specialuddannelser indenfor datacentre. Og hvis vi nu lykkes med at tiltrække en masse aktører og blive dygtige til at udvikle løsninger med danske specialister, så er der jo også et eksportpotentiale med kommercielle muligheder i det,” påpegede Henrik Hansen.

Special advisor Jørn Thorgård fra Invest in Denmark bruger omkring 90 pct. af sin tid på datacenterområdet, hvor han har en god føling med behovet.

“Vi begynder at se, at der godt kan være en flaskehals i forhold til uddannelse og arbejdskraft på det her område,” lød det således i hans oplæg.

“Der er ikke den store udfordring i konstruktionsfasen – den slags store byggerier er vi vant til at håndtere her i Danmark. Men allerede før de store datacentre kom til landet, var der ved at være mangel på de rette kompetencer.  Når så Apple, Facebook samt måske andre, kommende aktører begynder at gå i drift og skal bruge flere hundrede ansatte hver, så skal vi til at kigge på det,” understregede Jørn Thorgård.

“Behovet kan være alt fra underleverandører til f.eks. folk, der kan udføre kabling i datacentret – uanset den konkrete opgave, skal der være nogen i den anden ende, der kan løfte opgaven. Der vil dukke nogle puljer af job op af en anden art, end vi er vant til at se.”

Han pegede også på, at hele digitaliseringsbølgen og en større strøm af data til og fra Danmark vil medføre en ny type virksomheder og dermed nye uddannelsesbehov.

“Udfordringen er bl.a., at datacentrene er vant til at løse problemerne i eget regi og selv uddanne deres folk – men først når behovet er helt aktuelt. Og omvendt mangler uddannelsesinstitutionerne indsigt i datacentrenes behov,” sagde Jørn Thorgård.

“Det gode er, at tiden arbejder for os, for virksomhederne begynder at mangle disse folk. Det kunne være interessant at udvikle de her tilbud sammen med dem – eventuelt ved at samarbejde med nogle af de private aktører, der allerede er i gang. Vi skal under alle omstændigheder have startet arbejdet og komme med nogle løsningsforslag. Noget af det ligger måske lige til højrebenet, hvis vi får lavet de rigtige forbindelser mellem folk.”

John Sommer, Director of Strategy and Development hos MT Højgaard og i øvrigt nyt bestyrelsesmedlem i Datacenter Industrien, kom med en opfordring til uddannelsesfolket ved workshoppen om at gribe – eller måske nærmere fange – de nye muligheder.

“Der kommer ikke nogen og kaster fisk til jer, men der er masser i vandet – I skal bare finde ud af, om det er interessant for jer at kaste snøren ud. Det er en mulighed, man selv skal søge. Man skal være parat til at banke på en lukket dør måske fem gange, men så er der også noget godt inde bag den,” lød det fra John Sommer.

Efter de indledende oplæg gav international koordinator Claus Grand Bang fra Dania Erhvervsakademi bolden op til arbejdet i workshoppen. Han kunne også fortælle, at Dania har sit eget mini-datacenter hos afdelingen i Viborg, hvor eleverne øver sig i driften og i øvrigt skiftes til hacke hinanden og forsvare sig. I den forbindelse var det sågar lykkedes at hacke kantinens betalingssystem, så her skal måske også opgraderes lidt…

Deltagerne blev delt op i tre grupper efter deres hovedinteresser i design, opbygning eller drift af datacentre og blev bedt om at definere og siden gruppere og afgrænse de opgaver, man gerne ville arbejde videre med i forhold til kompetencerne hos virksomheden eller uddannelsesinstitutionen.

Gruppearbejdet gav god anledning til både networking og udfordring af synspunkter på tværs af bordene.

“I må være mere konkrete om, hvad I skal bruge – ellers kan vi ikke lægge det ned i en uddannelsesboks,” lød det således i direkte vendinger fra en deltager, som dermed ramte en af de generelle udfordringer lige på sømmet.

“Måske skal vi tænke i retning af ‘mass costumization’ for uddannelsen – måske 90 pct. grunduddannelse kombineret med specialisering,” lød et andet bud.

“Vi skal måske også passe på, at vi ikke bliver forblændede af hyperscale centrene – der skal jo også bygges andet end ‘motorveje’ i fremtidens struktur,” lød et tredje indspark.

Efter et par engagerede timer blev der rundet af med en konstatering af, at der er masser at arbejde videre med på området.

“Samtalen i vores gruppe afspejler nok meget godt behovet – det er lidt hønen og ægget, og hvem spiller ud,” opsummerede dagens vært Henrik Hansen.

“Der jo nogle huller, som vi kradset lidt i overfladen af. Hvad er det præcist for nogle opgaver, der er mere specielle for eksempelvis en elektriker i et datacenter?  Er det tre ugers kursus eller en helt ny uddannelse? Det er virkelig mange forskellige niveauer, vi arbejder på, og vi skal have folk fra branchen ind i nogle uddannelsesudvalg. Vi skal arbejde både strategisk og praktisk med de ønsker om mere konkrete behov, der skal opfyldes,” påpegede Henrik Hansen.

“Der et stykke vej endnu, og vi havde ikke forventet at have syv uddannelser linet op i dag. Men jeg håber også, at uddannelsesinstitutionerne har fået smag for at kigge på området – måske er der nogle uddannelser, der bare kan drejes lidt i den rigtige retning? Men vi skal i gang, og det er en hasteopgave,” lød opfordringen til sidst.

By Merima Dzanic 01 Jun, 2018
PRESSEMEDDELELSE London/København 30 maj 2018 – Den fjerde udgave af det årlige Datacloud Nordic topmøde finder sted i København den 20. november. Med en deltagerskare på mere end 500 nordiske og internationale erhvervsledere, vil arrangementet fortsat fokusere på de klare fordele ved tilgængelighed til vedvarende energi, plads og forbindelsesmuligheder. Danmark har for nylig haft succes […]

Back to news

Contact us

Merima Dzanic

Head of Strategy & Operations

Kurt Henriksen

Advisor, Communications and Public Relations

Christine Kjær Jacobsen

Marketing & Communication Manager

Share by: