Udvidelse af Facebooks datacenter i Odense: Nye jobs og mere overskudsvarme – nu til 11.000 hustande

Facebook offentliggør i dag, at man udvider Odense datacenteret med næsten 30.000 kvadratmeter. Opførelsen indledes nu og ventes at give omtrent 900 arbejdspladser, når byggeriet er på sit højeste – udover de nuværende faste 175 arbejdspladser, der hører til driften af datacenteret .
Når byggeriet er færdigt, vil det samlede datacenter repræsentere en investering på dansk jord på mere end 10 milliarder kr.

Med denne investering udbygger Facebook også sit partnerskab med Fjernvarme Fyn, som i år begyndte at levere fjernvarme til fynske hjem med overskudsvarmen fra datacenteret. Som en del af dette byggeri vil infrastrukturen og kapaciteten til anvendelse af overskudsvarme udvides, så der fremover kan genanvendes totalt 165.000 MWh energi om året – nok til at opvarme 11.000 hjem. Tidligere var det skønnet, at datacentret skulle opvarme op til 6,900 husstande i første fase.

Første etape af datacenteret er allerede komplet og fuldt online. Under opførelsen af første etape genanvendte Facebook i øvrigt 99,8 pct. af alt affald fra byggeriet. Deres datacentre, inklusive datacenteret i Odense, er nogle af de mest effektive datacenter-faciliteter i verden, og siden april i år har Odense datacenteret opnået LEED Gold certification. Facebook er generelt stærkt engageret i at bygge hyper-effektive datacentre og skabe reel klimahandling. Fra 2020 og fremefter vil Facebooks globale drift være CO2-neutral og 100 pct. understøttet af vedvarende energi. Det er en god udvikling, men Facebooks næste mål er at være CO2-neutrale på tværs af hele deres værdikæde i 2030.

“Vi er meget glade for, at Facebook udvider så markant i Odense, og at overskudsvarmeprojektet er en stor succes. Udvidelsen er en markant signal omkring det kæmpe potentiale, der findes i at anvende datacentrenes overskudsvarme i det danske fjernvarmenet. Derudover er vi begejstret over deres genanvendelsesprocent på affald, som er en del af den cirkulære tænkning, der bliver nødvendig i data center industrien”, siger Henrik Hansen, direktør for Datacenter Industrien.

“Facebook har desuden været en aktiv aktør i Odense og har via deres Community Grants Program støttet en del lokale organisationer, skoler, projekter og  SMVere i corona-tiden. De er en absolut gevinst for det lokale samfund og for Danmark”.