Spildvarme fra Nordeas data center bliver til fjernvarme i Høje Taastrup

Høje Taastrup Fjernvarme og Nordea har indgået et nyt samarbejde, hvor overskudsvarmen fra bankens servere, genbruges i et omfang svarende til opvarmningen af ca. 700 husstande.

Høje Taastrup Fjernvarme sætter i forbindelse med det nye overskudsvarmeprojekt, fokus på at udnytte spildvarme, fra Nordea bankens serverrum på Helgeshøj Allé i Taastrup.

Projektet blev iværksat på baggrund af en analyse, foretaget af maskinmesterstuderende i 2018, under deres praktikophold hos Nordea.

Serverne som afgiver store mængder af overskudsvarme, skal føres ud af serverrummet, så serverne kan blive nedkølet. Her har projektet taget udgangspunkt i en mere bæredygtig løsning, hvor overskudsvarmen bliver genanvendt.

Løsningen er nu klar, i form af en el-varmepumpe, som sørger for at spildvarmen fra serverne leveres til Høje Taastrup Fjernvarme, hvor den kommer fjernvarmekunderne til gode. 

”Det er et projekt, der på alle måder giver god mening for både os, Nordea og miljøet”, siger direktør Astrid Birnbaum, Høje Taastrup Fjernvarme i en pressemeddelelse fra Høje Taastrup Fjernvarme.

”Vi får adgang til en lokal ressource, mens banken og miljøet scorer en stor CO2-besparelse”.

Hvor stor CO2-reduktionen bliver, er endnu for tidligt at forudse, men en forsigtig forventning lyder på 57 ton pr. år.

Den store varmepumpe, der er installeret i Nordeas kontorkompleks, på Helgeshøj Allé i Taastrup, er fjernvarmeselskabets egen investering. Til gengæld får selskabet adgang til en gratis energiressource.

Her oplyser Astrid Birnbaum at varmepumpen, løfter temperaturen fra Nordeas spildvarme op til ca. 75 grader varmt vand, som efterfølgende kan sendes ud til ledningsnettet. Pumperne kommer til at producere cirka 12.500 MWh om året, hvilket svarer til varmeforbruget for ca. 700 husstande.

Både hos Høje Taastrup Fjernvarme, samt hos Nordea, spås betydelige besparelser, i form af økonomi og energi, som samtidig bidrager til den grønne omstilling.

”Samarbejdet mellem Nordea og Høje Taastrup Fjernvarme er lovprisningsværdigt og endnu et godt eksempel på at datacentre skal integreres i vores energisystemer, for en mere bæredygtig fremtid, ” siger Henrik Hansen, direktør for Datacenter Industrien.

”Det er et godt eksempel på de muligheder vi har i Danmark, i forhold til at skabe de nødvendige rammer samt samarbejde på tværs af industrier, som kan drive udviklingen i en mere bæredygtig retning”.

Læs mere om projektet her.