Det var nogle af hovedspørgsmålene, som Datacenter Industrien tog op ved netværksmødet den 12. september i Odense.
Dagens vært var COWI, der har over 100 af sine medarbejdere beskæftiget med datacentre og i sin velkomst lagde op til et par af dagens temaer.
"Mere fjernarbejde og digitalisering af eksisterende processer vil fortsat være stærke trends i fremtiden, og det vil bl.a. betyde højere forventninger til hastighed og adgang til data," sagde Regional Director Rune Skovmand fra COWI.
"Bæredygtighed er en primær driver for udviklingen lige nu, og vi bruger bl.a. et designværktøj, hvor man på tidlige stadier i planlægningen kan udskifte elementer og se effekten – både på klimaet og på omkostningerne. Den slags vil vi se implementeret tidligere og tidligere i processen," lød hans forudsigelse.
Hos COWI forholder man sig selvfølgelig også til den hurtige udvikling indenfor AI. Det stiller store krav til agiliteten i nye datacentre, men omvendt åbner kunstig intelligens i sig selv også bedre mulighed for at agere ud fra netop det.
"AI kan lave det meste design, og vi kan så lægge forskellige restriktioner ind, så vi får bedre budgetstyring og minimering af risici. Det kan også give mere fleksibilitet i designet, og det kan f.eks. være en del af konstruktionsfasen, at man har mulighed for at lægge et ændret layout ind," forklarede Rune Skovmand.
De europæiske markedsfacts bekræfter, at industrien står i et vadested – men er på vej videre.
"I første halvdel af 2022 var markedet meget stille – mange operatører genovervejede deres strategi," opridsede Jovita Januskeviciute, EMEA Research Manager hos DCByte på basis af markedsinput fra operatørerne selv.
"Men udviklingspipelinen vokser i forhold til den eksisterende volumen, og det fortæller os, at operatørerne venter større aktivitet i den nærmeste fremtid."
En sammenligning på tværs af de europæiske kraftcentre for datacentre viser også, at adgangen til strøm har ramt loftet i centrale dele af de såkaldte FLAP-D markeder – Frankfurt, London, Amsterdam, Paris og Dublin.
"I f.eks. Frankfurt og Vestlondon ser vi begrænsninger og flaskehalse for strøm, og i Amsterdam må nye operatører vente flere år på at blive koblet på nettet. Det er noget, vi ser på mange markeder for tiden," fortalte Jovita Januskeviciute.
Det giver udslag i pipelinen for ny kapacitet, mens der i Norden er langt bedre adgang til strøm – ikke mindst grøn strøm – og større frihed i valg af lokationer. Derfor peger operatørernes aktuelle planer mod en tredobling i forhold til den kapacitet, der p.t. er installeret.
Det norske selskab Green Mountain er en af de operatører, der arbejder målrettet på at flytte mere data til hjemlandet ved at slå på bæredygtighed.
"Vores mål er at flytte større og større work load – ideen er, at alt, hvad der kan flyttes til Norden og Norge, bør flyttes. Der er jo mange ting, som ikke er latency følsomme," sagde Espen Bjanes, Head of Sales, Nordics hos Green Mountain.
"Når kunder kommer til os fra alle dele af verden, kan de se selvfølgelig se en masse tal og figurer. Men når de kommer ud til vores faciliteter, kan de først og fremmest se naturen," lød det med ægte norsk begejstring over et foto af flotte fjelde bag et naturskønt site.
"Digitalisering og bæredygtighed er de to primære værdier, Norden har at byde på – det sidste er nu nr. et eller to i de flestes prioritering. Og hvis man kan tilbyde både bæredygtighed og adgang til grøn strøm, så rammer man bulls eye," lød det fra Espen Bjanes.
I den afsluttende paneldebat bad moderator Henrik Hansen fra Datacenter Industrien bl.a. en vurdering af, om industrien er klar til at opfylde både den stigende efterspørgsel og EUs krav i det kommende energidirektiv. Der var bred konsensus om, at det skal branchen nok klare. Men udfordringerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft og gode lokationer med adgang til strøm spiller selvfølgelig ind på, hvordan det kan løses.
"I fremtiden vil vi derfor se flere datacenterklynger længere væk fra storbyerne," påpegede Jovita Januskeviciute.
Den overordnede bevægelse mod større brug af co-location datacentre så panelet også ret ens på.
"Hypen om cloud går i cirkler – og jeg ser mange virksomheder komme tilbage til co-lo," lød det f.eks. fra Espen Bjanes fra Green Mountain.
"Det vil ende i et mix -– Gartner forudså jo, at on premise datacentre er døde, og jeg er enig. Co-lo og hyperscales bliver de to dominerende modeller – og co-lo har jo også forskellige varianter, selvom vi kalder dem alle co-lo under ét. Men on prem er død," lød dommen fra Brian Bades, New Business Sales Director hos Digital Realty.
"Jeg tror på, at vi med AI sprogmodellerne vil se en stigning i brugen af co-lo, og vi har kun set toppen af isbjerget. Det er dér, vi ser en stor del af efterspørgslen komme fra," sagde Anders Nørregaard, CCO hos Cibocom Group.
"Vi ser også mange forespørgsler fra virksomheder i skyen. Men jeg er ked af at sige det – den er meget dyr, og derfor går de tilbage til co-lo. Så jeg er helt enig. I hører mig ikke sige, at on prem er død, men det er tæt på," lød vurderingen fra Anders Elliot Hansen, Sales Director, Nordics hos Stack EMEA.
Han leverede også dagens sjoveste og vel nok mest ærlige svar på spørgsmålet, om industrien er klar til udfordringerne i EUs kommende energidirektiv:
"Da jeg spurgte min compliance officer inden vores møde her, svarede han: Du kan bare sige, at jeg vender tilbage til dig. Så jeg har ikke det nøjagtige svar – det lovede jeg ham at sige...".
Contact us
ADDRESS
Erik Ejegodsvej 16
8800 Viborg
Tel: +45 7825 5151
Info@datacenterindustrien.dk
Danish Data Center Industry | Udviklet af ejlskov.design