Datacenterbranchen introducerer ”Øko-mærkning” af datacentre i Danmark

PRESSEMEDDELELSE

Datacenter Industrien starter certificering af datacentres miljøpåvirkning. Initiativet kommer efter en årrække med stor vækst i antallet af og størrelsen på datacentre i Danmark. Certificeringen skal sikre gennemskuelighed og dermed øge efterspørgsel på grøn IT – og udvikling af mere bæredygtige datacentre.

Danmark er for alvor blevet et datacenterland, hvor antallet og størrelsen på datacentre vokser i takt med, at danske og udenlandske virksomheder lægger deres servere og datacentre i Danmark. Det er en udvikling som drives af tre væsentlige trends:

  • Virksomheder flytter servere i colocation datacentre og i ”skyen”
  • Flere og flere funktioner i vores liv og arbejde drives af IT, som er i konstant vækst
  • Danmark har med succes tiltrukket datacentre fra IT-giganter som Apple, Facebook og Google

Rapporter om datacentres udvikling peger på, at datacentre vil bruge mellem 10 og 20 pct. af Danmarks strømforbrug inden 2030. Med den succesfulde vækst følger et ansvar for at bidrage med bæredygtige teknologier i datacentre. Det er derfor at Datacenter Industrien nu starter certificering af datacentre, som gør noget særligt for at mindske energiforbruget og genbruge overskudsvarmen.

”Datacenteroperatører i Danmark har gennem flere år gjort et kæmpestort stykke arbejde for at mindske strømforbruget. Og med nye ændrede energiafgifter er der i 2021 åbnet bedre mulighed for udnyttelsen af overskudsvarmen fra datacentre,” fortæller Henrik Hansen, adm. dir. i Datacenter Industrien.

”Nogle operatører udnytter allerede deres overskudsvarme til produktion af fjernvarme. Vi indfører nu denne certificering, så kunderne kan bruge vores certificering i deres valg af grønne datacentre til deres IT-løsninger”, fortsætter Henrik Hansen.

Kendskabet til certificeringen skal udbredes til kunder nationalt og internationalt, så både efterspørgsel og udbud vil vokse til fordel for miljøet. Certificeringen vil blive udviklet med en skala for grøn profil, som man kender det fra hårde hvidevarer og bilers grønne ejerafgift. Det skal sikre, at der løbende arbejdes på at forbedre klimaaftrykket af datacentre med de muligheder og teknologier, som byder sig til.

Der er sammensat et udvalg af 12 personer, med medlemmer inden for og uden for datacenterbranchen til at vurdere de datacentre, som ansøger om grøn certificering. Sammensætningen skal sikre såvel brancheerfaring samt et kritisk syn fra repræsentanter for universiteter, læreanstalter m.fl.

I første omgang er der fire datacentre, som har fået certificeret deres løsninger til genbrug af overskudsvarmen til brug for fjernvarme. Det er JN Data i Silkeborg, Danfoss på Als, DTU i Risø og Penta Infra i Albertslund.

Yderligere information

Henrik Hansen, administrerende direktør for Datacenter Industrien, telefon 40 13 44 74, hh@datacenterindustrien.dk

Merima Dzanic, COO, Datacenter Industrien, telefon 20 15 50 21, merima@datacenterindustrien.dk