Dansk vandkøling kan give klimaneutrale datacentre

Af Thomas Volder, formand for Datacenter Industrien

Mens alle leder efter små og store bidrag til 70 pct. reduktion af CO-udledningen, ligger et kæmpe potentiale lige for næsen af os. Men det går vores næse forbi, for masser af overskudsvarme ryger lige ud til fuglene. Dyrevenligt, men ikke klimavenligt, og vi misser chancen for at udvikle det klimaneutrale datacenter, der kan eksporteres til hele verden.

Alene de danske datacentre, der p.t. er offentliggjort planer om, kan opvarme flere hundrede tusinde boliger med overskudsvarme og eksisterende teknologi. Traditionelt afkøles dataserverne med luft, men der er endnu større potentiale i vandkøling.

Ligesom i en forbrændingsmotor giver vand en præcis og effektiv køling, som er mere energieffektiv. Som en sidegevinst får man 60-70 grader varmt kølevand, der kan sendes direkte ind i fjernvarmenettet – uden at hæve temperaturen med eldrevne varmepumper.

Meget cool, men er det ikke fremtidsmusik? Næh – f.eks. er den danske virksomhed Asetek pionér på området og har allerede leveret vandkøling til millioner af servere på det internationale marked. Deres gennembrud på det kæmpe marked for hyperscale og co-location datacentre vil accelerere med øgede klimakrav.

Ifølge en nylig Concito-rapport skal vi forvente lovkrav fremover som en del af EU’s Green Deal med bl.a. skrappere krav til energieffektivitet. Samtidig har alle tech-giganterne markante grønne ambitioner, så her er et kæmpe potentiale for dansk green tech.

Vi er allerede langt med udvikling af det klimaneutrale datacenter og samler alle gode kræfter i projekt TIDA – Test og Innovationscenter Danmark. Det bliver et testcenter for ny teknologi til det grønne datacenter, og udover brancheaktører har vi opbakning fra f.eks. Grundfos, Danfoss,
MT Højgaard og Novenco.

Politikere og forsyningsbranche kan hjælpe med at fjerne de sidste hurdles for overskudvarmen – teknisk og regulatorisk. Så kan vi sammen udvikle det grønne danske datacenter – og sælge det til hele verden.